Dziś proponuję Wam coś
wegetariańskiego. Kupiłam sobie książkę Marty Dymek i zaczęłam szaleć w kuchni
z roślinami. Pasztet ma specyficzny słodkawy posmak selera, jeśli lubicie takie
klimaty to zapewne Wam posmakuje. Zapraszam J
SKŁADNIKI
(na średnią keksówkę)
(na średnią keksówkę)
1000 g selera,
obranego , pokrojonego w grubszą kostkę
(ok. 2 bulwy )
obranego , pokrojonego w grubszą kostkę
(ok. 2 bulwy )
1 por, tylko biała część
(ok. 130-170 g)
(ok. 130-170 g)
185 g suchej kaszy
jaglanej
90 g orzechów włoskich,
obranych
100 g oleju
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
2 ziarna ziela
angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej natki
pietruszki
½ łyżeczki lubczyku
½ łyżeczki mielonej
kolendry
spora szczypta gałki
muszkatołowej
sól wg uznania
pieprz wg uznania
woda do gotowania i
duszenia
WYKONANIE
1. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odmierzyć kaszę
jaglaną. Opłukać kaszę pod strumieniem wody.
2. Koszyczek z kaszą włożyć do naczynia miksującego i wlać wody
tyle aby na ok. 1 cm zakrywała kaszę, gotować 15 min / 100C / obr 1. Odstawić kaszę wylać wodę.
3. Do naczynia miksującego wlać olej, włożyć por pokrojony w
grubsze plastry, zmiksować 3 s / obr 5, zgarnąć kopystką na dno naczynia, dodać
ziele angielskie i listki laurowe, dusić
3 min / Varoma / obr 1. Usunąć ziele
i listki laurowe
4. Do naczynia miksującego dodać
seler , zmiksować za pomocą kopystki 15
s / obr 7, dodać 100 g wody i dusić początkowo za pomocą kopystki 15 min / 95 C/ obr 3,5-4
5. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, sos sojowy, i
przyprawy, zmiksować na gładką masę za pomocą kopystki 30 s / obr 8-10 Doprawić solą i pieprzem
6. Piekarnik rozgrzać do 200
C
7. Masę pasztetowa przełożyć do keksówki i piec przez 30- 45 minut
8. Studzić przez noc. Rano pasztet będzie się łatwo dawał
pokroić
WSKAZÓWKI
1. Przepis na TM21, TM31, TM5
2. Do masy pasztetowej możecie dodać garść suszonych moreli wcześniej
rozdrobnionych w TM bądź pokrojonych. Wzbogacą one jeszcze bardziej słodkawy
posmak pasztetu
3. Jeśli chcecie załagodzić słodki posmak selera proponuję zajadać
pasztet z chrzanem, musztardą francuską czy poczciwym ogórkiem kiszonym
4.
Orzechy można wcześniej zmiksować , ale nie jest to
konieczne
Przepis : JADŁONOMIA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz