poniedziałek, 16 listopada 2015

PASZTET Z SELERA

Dziś proponuję Wam coś wegetariańskiego. Kupiłam sobie książkę Marty Dymek i zaczęłam szaleć w kuchni z roślinami. Pasztet ma specyficzny słodkawy posmak selera, jeśli lubicie takie klimaty to zapewne Wam posmakuje. Zapraszam J





SKŁADNIKI
(
na średnią keksówkę)

1000 g selera,
obranego , pokrojonego w grubszą kostkę
(ok. 2 bulwy )

1 por, tylko biała część
(ok. 130-170 g)

185 g suchej kaszy jaglanej

90 g orzechów włoskich, obranych

100 g oleju

2 ząbki czosnku

2 cm korzenia imbiru

2 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

½ łyżeczki lubczyku

½ łyżeczki mielonej kolendry

spora szczypta gałki muszkatołowej

sól wg uznania

pieprz  wg uznania

woda do gotowania i duszenia




WYKONANIE

1.  Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odmierzyć kaszę jaglaną. Opłukać kaszę pod strumieniem wody.

2.    Koszyczek z kaszą włożyć do naczynia miksującego i wlać wody tyle aby na ok. 1 cm zakrywała kaszę, gotować 15 min / 100C / obr 1. Odstawić kaszę wylać wodę.

3. Do naczynia miksującego wlać olej, włożyć por pokrojony w grubsze plastry, zmiksować 3 s / obr 5, zgarnąć kopystką na dno naczynia, dodać ziele angielskie i listki laurowe,  dusić 3 min / Varoma / obr 1. Usunąć ziele i listki laurowe

4.   Do naczynia miksującego dodać seler , zmiksować za pomocą kopystki 15 s / obr 7, dodać 100 g wody i dusić początkowo za pomocą kopystki 15 min / 95 C/ obr 3,5-4

5.      Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, sos sojowy, i przyprawy, zmiksować na gładką masę za pomocą kopystki 30 s / obr 8-10 Doprawić solą i pieprzem

6.        Piekarnik rozgrzać do 200 C

7.        Masę pasztetowa przełożyć do keksówki i piec przez 30- 45 minut

8.        Studzić przez noc. Rano pasztet będzie się łatwo dawał pokroić




WSKAZÓWKI

1.      Przepis na TM21, TM31, TM5

2. Do masy pasztetowej możecie dodać garść suszonych moreli wcześniej rozdrobnionych w TM bądź pokrojonych. Wzbogacą one jeszcze bardziej słodkawy posmak pasztetu

3. Jeśli chcecie załagodzić słodki posmak selera proponuję zajadać pasztet z chrzanem, musztardą francuską czy poczciwym ogórkiem kiszonym

4.          Orzechy można wcześniej zmiksować , ale nie jest to konieczne


Przepis : JADŁONOMIA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...