Pomysł na sałatkę powstał podczas pobytu w Hotelu
Klimczok – stąd nazwa J Polecam jako przekąskę bądź jako
dodatek do potraw z grilla
SKŁADNIKI
( 4 porcje)
550 g ziemniaków’
100 g cebuli czerwonej
30 g mix sałat
210 g ogórka kiszonego
75 g marchwi
100 g majonezu
40 g musztardy
szczypta soli
¼ łyżeczki pieprzu
1000 g wody
WYKONANIE
1.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry grubości ok. 0,5 mm. Duże
ziemniaki uprzednio przekroić wzdłuż na pół .
2. Do naczynia miksującego
wlać wodę. Na pokrywę naczynia ustawić przystawkę Varoma. Włożyć ziemniaki, gotować 25 min / Varoma / obr 1
3.
Cebulę przekroić na pół pokroić w piórka (można poszatkować
w TM , ale wg mnie ładniej prezentują się piórka ). Przełożyć do miski ,
posolić.
4.
Do naczynia dodać marchewkę , zmiksować 3s / obr 5 . Przełożyć do cebuli.
5.
Do naczynia miksującego dodać ogórki, zmiksować 2 s / obr 4 dodać do cebuli.
6.
Miskę z cebulą, marchewką i ogórkami ustawić na pokrywie
naczynia. Włączyć wagę i tarując dodawać pozostałe składniki plus ziemniaki na
koniec. Wymieszać kopystką. Podawać z chlebem lub bez.
Smacznego J
- przepis autorski -
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz