sobota, 30 maja 2015

ZUPA Z BIAŁYCH WARZYW

Zupa ma słodkawy posmak a nuta rozmarynu nadaje
 jej oryginalności



SKŁADNIKI

70 g pora 
(tylko białej części pokrojonej)

80 g cebuli 
(pokrojonej w ćwiartki)

100 g korzenia selera 
(pokrojonego)

100 g korzenia pietruszki 
(pokrojonego)

3 ząbki czosnku

80 g ziemniaków
(pokrojonych na kawałki)

130 g różyczek kalafiora

120 g kalarepy
(pokrojonej)

50 g masła

200 g mleka 3,2%

250 g wody

1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM

½ łyżeczki rozmarynu, suszonego

1 łyżeczka soli

½ pieprzu czarnego, mielonego


WYKONANIE

1.          Do naczynia włożyć pora, cebulę, seler, pietruszkę, czosnek, ziemniaki, kalafior i kalarepę, rozdrobnić 4 s / obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2.          Dodać masło, dusić 10 min./ 120°C/ obr. 2
3.          Dodać mleko, wodę, koncentrat bulionu, rozmaryn. Gotować
10 min/100°C/obr. 2
4.          Dodać sól i pieprz, zmiksować 30s /obr.5-10 stopniowo zwiększając obroty
5.          Podawać na ciepło




WSKAZÓWKI

1.          Jeżeli wolimy zupy o bardziej wyrazistym smaku , w punkcie 4 możemy dodać 1-2 szczypty pieprzu Cayenne
2.          Do zupy pasują różnego rodzaju grzanki
3.          Od siebie dodam, ze jeśli nie używaliście do tej pory rozmarynu w swojej kuchni, proponuję dodać mniej niż ½ łyżeczki na wypróbowanie

Smacznego J
………………………..

- przepis z kolekcji „Przepisy dla dwojga” –






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...