Zupa ma słodkawy posmak a
nuta rozmarynu nadaje
jej oryginalności
jej oryginalności
SKŁADNIKI
70 g pora
(tylko białej części
pokrojonej)
80 g cebuli
(pokrojonej w ćwiartki)
100 g korzenia selera
(pokrojonego)
100 g korzenia pietruszki
(pokrojonego)
3 ząbki czosnku
80 g ziemniaków
(pokrojonych na kawałki)
130 g różyczek kalafiora
120 g kalarepy
(pokrojonej)
50 g masła
200 g mleka 3,2%
250 g wody
1 czubata łyżeczka
koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
½ łyżeczki rozmarynu,
suszonego
1 łyżeczka soli
½ pieprzu czarnego,
mielonego
WYKONANIE
1.
Do naczynia włożyć pora, cebulę, seler, pietruszkę, czosnek,
ziemniaki, kalafior i kalarepę, rozdrobnić
4 s / obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia
miksującego.
2.
Dodać masło, dusić 10
min./ 120°C/ obr. 2
3.
Dodać mleko, wodę, koncentrat bulionu, rozmaryn. Gotować
10 min/100°C/obr. 2
10 min/100°C/obr. 2
4.
Dodać sól i pieprz, zmiksować 30s /obr.5-10 stopniowo zwiększając obroty
5.
Podawać na ciepło
WSKAZÓWKI
1.
Jeżeli wolimy zupy o bardziej wyrazistym smaku , w punkcie 4
możemy dodać 1-2 szczypty pieprzu Cayenne
2.
Do zupy pasują różnego rodzaju grzanki
3.
Od siebie dodam, ze jeśli nie używaliście do tej pory rozmarynu
w swojej kuchni, proponuję dodać mniej niż ½ łyżeczki na wypróbowanie
Smacznego J
………………………..
- przepis z kolekcji „Przepisy dla dwojga” –
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz