Bajeczny, lekki
smak, kuszący wygląd, łatwe przygotowanie. Deser powstał z połączenia moich
ulubionych produktów. Truskawka – smak beztroskiego dzieciństwa, kiedy to
owoce zjadało się prosto z krzaczka i
kokos- smak egzotycznej rozkoszy. Taki przysmak uskrzydli, rozmarzy i
wprawi w dobry humor – gwarantuję :)
SKŁADNIKI NA ROLADĘ
5 jaj, umytych (białka
oddzielone od żółtek)
150 g cukru
1 opakowanie cukru
wanilinowego
110 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia
10g oleju
10g likieru amaretto lub malibu
MASA KOKOSOWA
1 małe opakowanie
śmietanki minimum 30%
500 g serka mascarpone
50 - 100 g suszonych kawałków orzecha kokosowego
30 g cukru wanilinowego
50 g wiórek kokosowych +
troszkę na posypkę
25 g amaretto lub malibu
MUS TRUSKAWKOWY
450 g mrożonych lub świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa
- WYKONANIE - MUS
TRUSKAWKOWY
Do naczynia miksującego wsypujemy 450 g truskawek. Zemleć 10
s / obr 8. Zgarnąć kopystką z
brzegów naczynia.
Podgrzać 8 min/ 60C/ obr 2. Dodać galaretkę i wymieszać 20 s / obr 4. Odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia.
– WYKONANIE - MASA KOKOSOWA
Zakładamy motylek . Do naczynia miksującego wlewamy śmietankę 30-36%. Ubijamy
na sztywno – obr 4 , bez ustawiania czasu. Ustawić obroty 3/ 2min Dodajemy serek mascarpone i cukier wanilinowy, wiórki
kokosowe, likier (alkohol można zastąpić olejkiem) oraz pod koniec kawałki orzecha kokosowego. Masę
wstawiamy do lodówki.
Wskazówki:
1. Czas ubijania śmietany zależy od temperatury, jakości, firmy
2. Podczas ubijania obserwuj konsystencję śmietany przez otwór
w pokrywie, ponieważ zbyt długie ubijanie śmietany spowoduje ,że ubiję się nam
masło !
3. Ja schładzam również naczynie miksujące i noże przed
ubijaniem – wtedy mam pewność, że śmietana ubije się na 100%
- WYKONANIE - ROLADA
Do osuszonego naczynia dodajemy białka jaj i zakładamy motylek. Ubijamy
3-4min/obr 4 (bądź do czasu, aż białka ubiją się wcześniej na sztywną piane). Nastawiamy 3min/obr 4 - przez otwór pokrywy dodajemy stopniowo cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę i likier (alkohol można zastąpić olejkiem). Rozsmarowujemy masę równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepsza będzie blacha z piekarnika. Pieczemy 12-15 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).
3-4min/obr 4 (bądź do czasu, aż białka ubiją się wcześniej na sztywną piane). Nastawiamy 3min/obr 4 - przez otwór pokrywy dodajemy stopniowo cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę i likier (alkohol można zastąpić olejkiem). Rozsmarowujemy masę równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepsza będzie blacha z piekarnika. Pieczemy 12-15 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).
Upieczone ciasto z papierem do pieczenia przekładamy na kawałek pergaminu
lub ściereczce na blacie – pergaminem z
pieca do góry . Okrywamy całość czystą, zwilżoną ściereczką (w ten sposób
rolada będzie bardziej wilgotna), odstawiamy do wystudzenia. (Po czasie możemy zwinąć biszkopt w roladę
wraz z nawilżoną ścierką – biszkopt będzie wtedy bardziej podatny do skręcenia
) Zdejmujemy ścierkę. Na ostudzone ciasto nakładamy wystudzony, zgęstniały mus. Na mus nakładamy równomiernie minimum połowę
masy kokosowej (resztę odstawiamy do lodówki do dekoracji rolady). Całość
zwijamy w rulon przy pomocy ściereczki. Docisnąć mocno ściereczką tak aby
rolada nam się nie rozchodziła. Chłodzimy w lodówce kilka godzin, aż zrobi się
zwarta i stabilna.
Następnie pozostałą masę kokosową nakładamy na wierzch rolady i gęsto
posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego J
……………………………………………………………………
- przepis autorski-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz