wtorek, 26 maja 2015

ROLADA TRUSKAWKOWO – KOKOSOWA



         Bajeczny, lekki  smak, kuszący wygląd, łatwe przygotowanie. Deser powstał z połączenia moich ulubionych produktów. Truskawka – smak  beztroskiego dzieciństwa, kiedy to owoce zjadało się prosto z krzaczka i kokos- smak egzotycznej rozkoszy. Taki przysmak uskrzydli, rozmarzy i wprawi w dobry humor – gwarantuję :)


SKŁADNIKI NA ROLADĘ
5 jaj, umytych (białka oddzielone od żółtek)
150 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
110 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10g  oleju
10g  likieru amaretto lub malibu


MASA   KOKOSOWA
1 małe opakowanie śmietanki  minimum 30%
500 g serka mascarpone
50 - 100 g  suszonych kawałków orzecha kokosowego
30 g cukru wanilinowego
50 g wiórek kokosowych + troszkę na posypkę
25 g amaretto lub malibu


MUS TRUSKAWKOWY
450 g  mrożonych lub świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa



- WYKONANIE - MUS   TRUSKAWKOWY
Do naczynia miksującego wsypujemy 450 g truskawek.  Zemleć 10 s / obr 8.  Zgarnąć kopystką z brzegów naczynia.
Podgrzać 8 min/ 60C/ obr 2.  Dodać galaretkę i wymieszać 20 s / obr 4.  Odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia.

– WYKONANIE - MASA  KOKOSOWA
Zakładamy motylek . Do naczynia miksującego wlewamy śmietankę 30-36%. Ubijamy na sztywno – obr 4 , bez ustawiania czasu. Ustawić obroty 3/ 2min   Dodajemy  serek mascarpone i cukier wanilinowy, wiórki kokosowe, likier (alkohol można zastąpić olejkiem)  oraz pod koniec kawałki orzecha kokosowego. Masę wstawiamy do lodówki.  

Wskazówki:
1.     Czas ubijania śmietany zależy od temperatury, jakości, firmy
2.   Podczas ubijania obserwuj konsystencję śmietany przez otwór w pokrywie, ponieważ zbyt długie ubijanie śmietany spowoduje ,że ubiję się nam masło   !
3.     Ja schładzam również naczynie miksujące i noże przed ubijaniem – wtedy mam pewność, że śmietana ubije się na 100%


- WYKONANIE - ROLADA
Do osuszonego naczynia dodajemy białka jaj i zakładamy motylek. Ubijamy
3-4min/obr 4 (bądź do czasu, aż białka ubiją się wcześniej na sztywną piane). Nastawiamy 3min/obr 4 - przez otwór pokrywy dodajemy stopniowo cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę i likier (alkohol można zastąpić olejkiem). Rozsmarowujemy masę równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Najlepsza będzie blacha z piekarnika. Pieczemy 12-15 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).
Upieczone ciasto z papierem do pieczenia przekładamy na kawałek pergaminu lub ściereczce  na blacie – pergaminem z pieca do góry . Okrywamy całość czystą, zwilżoną ściereczką (w ten sposób rolada będzie bardziej wilgotna), odstawiamy do wystudzenia.  (Po czasie możemy zwinąć biszkopt w roladę wraz z nawilżoną ścierką – biszkopt będzie wtedy bardziej podatny do skręcenia ) Zdejmujemy ścierkę. Na ostudzone ciasto nakładamy wystudzony, zgęstniały mus.  Na mus nakładamy równomiernie minimum połowę masy kokosowej (resztę odstawiamy do lodówki do dekoracji rolady). Całość zwijamy w rulon przy pomocy ściereczki. Docisnąć mocno ściereczką tak aby rolada nam się nie rozchodziła. Chłodzimy w lodówce kilka godzin, aż zrobi się zwarta i stabilna.

Następnie pozostałą masę kokosową nakładamy na wierzch rolady i gęsto posypujemy wiórkami kokosowymi. 

Smacznego J
……………………………………………………………………

- przepis autorski-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...