wtorek, 28 kwietnia 2015

TARTA Z BROKUŁAMI I MIĘSEM


SKŁADNIKI


                               
CIASTO
(składniki na 2 spody)
250g  masła
500g maki pszennej
20g oleju
130g wody
⅓ łyżeczki soli

FARSZ
250g brokuła
500g mięsa z indyka
130g wody
łyżeczka wegety

SOS
130g mleka
130g śmietany lub jogurtu
200g sera żółtego
3 jaja
½ łyżeczki wegety
szczypta pieprzu





WYKONANIE

CIASTO: Zimne masło pokroić w mniejsze kostki. Do naczynia miksującego włożyć mąkę, sól, kostki masła, olej oraz wodę. Wyrobić 20s/obr 4. Gotowe ciasto wyjąc, zagnieść w kulę, podzielić na 2 części.  Jedną zamrażamy  w foliowym woreczku na następny raz, drugą wykorzystujemy  na bieżąco – schładzamy ją w lodówce ok. 30 min (lub jeśli się spieszymy, to krócej w zamrażarce), ponieważ ciasto powinno być dobrze schłodzone przed dalszym etapem.  
Tak przygotowane  ciasto rozwałkować na cienki placek o średnicy, która umożliwi  wyłożenie nim formy na tartę aż po same brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową, po czym obciążyć je ryżem, kamyczkami czy innymi drobnymi, cięższymi przedmiotami, które wytrzymają pieczenie w piekarniku. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez jakieś 15 minut. Po tym czasie wyjąć, zdjąć przykrycie z obciążeniem, chwilę dopiec bez przykrycia. Następnie wyłożyć dowolny farsz, zalać masą śmietanowo-jajeczną z przyprawami, zapiekać przez 30 minut/ 200 C

FARSZ:  Do  naczynia miksującego dodać  cebulę, rozdrobnić 3s/obr 5. Zgarnąć cebulę kopystką z brzegów naczynia, dodać wodę , wegetę i dusić 2min / obr 2. Dodać  mięso mielone z indyka, pieprz. W naczyniu miksującym umieścić  koszyczek.  Dodać ok 250g różyczek brokuła. Wszystko dusić  na wodzie 15min/120C/obr1,5. (brokuła możemy podgotować sobie wcześniej na al  dente – jak kto woli)




SOS: Do naczynia miksującego wkładamy ser pokrojony w większą kostkę rozdrobnić 10s/obr 7. Dodać pozostałe składniki.  Mieszamy 30s/obr2.  Sosem polać  warzywa. Zapiekać w piekarniku 30 min/ 200C.
Podawać z sosem pomidorowym/keczupem.




Smacznego J

- przepis autorski -

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...