SKŁADNIKI
CIASTO
(składniki na 2 spody)
(składniki na 2 spody)
250g
masła
500g
maki pszennej
20g
oleju
130g
wody
⅓
łyżeczki soli
FARSZ
250g
brokuła
500g
mięsa z indyka
130g
wody
łyżeczka
wegety
SOS
130g
mleka
130g
śmietany lub jogurtu
200g
sera żółtego
3
jaja
½
łyżeczki wegety
szczypta
pieprzu
WYKONANIE
CIASTO: Zimne masło
pokroić w mniejsze kostki. Do naczynia miksującego włożyć mąkę, sól, kostki
masła, olej oraz wodę. Wyrobić 20s/obr 4. Gotowe ciasto wyjąc, zagnieść w kulę, podzielić
na 2 części. Jedną zamrażamy w foliowym woreczku na następny raz, drugą wykorzystujemy
na bieżąco – schładzamy ją w lodówce ok.
30 min (lub jeśli się spieszymy, to krócej w zamrażarce), ponieważ ciasto
powinno być dobrze schłodzone przed dalszym etapem.
Tak przygotowane ciasto rozwałkować na cienki placek o średnicy,
która umożliwi wyłożenie nim formy na
tartę aż po same brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową, po czym
obciążyć je ryżem, kamyczkami czy innymi drobnymi, cięższymi przedmiotami,
które wytrzymają pieczenie w piekarniku. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku
przez jakieś 15 minut. Po tym czasie wyjąć, zdjąć przykrycie z obciążeniem,
chwilę dopiec bez przykrycia. Następnie wyłożyć dowolny farsz, zalać masą
śmietanowo-jajeczną z przyprawami, zapiekać przez 30 minut/ 200 C
SOS: Do naczynia miksującego wkładamy ser pokrojony
w większą kostkę rozdrobnić 10s/obr 7.
Dodać pozostałe składniki. Mieszamy 30s/obr2. Sosem polać
warzywa. Zapiekać w piekarniku 30 min/ 200C.
Podawać z sosem pomidorowym/keczupem.
Podawać z sosem pomidorowym/keczupem.
Smacznego J
- przepis
autorski -
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz